POPRAVLJANJE NAVOJEV Z NAVOJNIMI VLOŽKI

domov / blog / POPRAVLJANJE NAVOJEV Z NAVOJNIMI VLOŽKI
POPRAVLJANJE NAVOJEV Z NAVOJNIMI VLOŽKI
Nasveti za uporabo
POPRAVLJANJE NAVOJEV Z NAVOJNIMI VLOŽKI

Popravilo nacoja z navojnimi vložki v 4 korakih.

1. Povrtavanje lukenj za navoj

Poškodovani navoj izvrtamo z priloženim vrtalnim svedrom na novo pravo mero. Pri navojih za avtomobilske svečke izvrtavanje ni potrebno, ker se s kombiniranim orodjem za izvrtavanje in vrezovanje navoja to opravi z enim delovnim korakom. Potem se robovi nove luknje posnamejo z 90° grezilom.


2. Vrezovanje navoja

S priloženim navojnim svedrom vrežemo nov navoj za navojni vložek. Navojni svedri so primerni za slepe kot za skoznje luknje. Uporaba rezilnega olja je obvezna.


3. Vgradnja navojnega vložka


Vložek nastavimo na vgradno orodje tako, da vložimo končni jeziček v zato narejen utor na orodju, in ga z rahlim pritiskom zavrtimo v pripravljen navoj. Pri
tem morate biti pozorni, da ujamete začetek navojnega hoda z začetkom vložka in da pritisk na vložek ni previsok. Z visokim pritiskom na vložek se spremeni kot, kar pomeni, da bi vložek začel vrezovati sam novo pot v material, kar bi seveda pokvarilo obstoječi navoj. To se lahko zgodi še posebej pri mehkem materialu. Če je prišlo do te napake, primete vložek na vrhu s kleščami in ga potegnete iz pripravljene luknje. Poten navoj še enkrat popravite z navojnim svedrom in z novim vložkom ponovite prvi korak.


4. Odstranjevanje vgradnega jezička na vložku


Da je obnovljen navoj uporaben, je treba še odstraniti vgradni jeziček na spodnjem koncu navojnega vložka. Za ta postopek dvignemo vgradno orodje tako daleč od jezička, da lahko zavrtimo orodje za 90°, tako da sedi na jezičku, in ga z kratkim udarcem s kladivom odbijemo. Bodite pozorni, da je treba po tem odlomljen jeziček še odstraniti iz navoja, še posebej pri slepi luknji. Na ta način popravljen navoj, je ne le popravljen, temveč je tudi veliko bolj trpežen kot v začetnem stanju. Zato se uporablja ta postopek tudi za ojačanje navojev že pri sami konstrukciji raznovrstnih izdelkov iz aluminija za letalsko in avtomobilsko industrijo.

Dolžino navojnih vložkov lahko prilagodimo. Navojne vložke lahko z ostrimi kleščami skrajšamo na potrebno dolžino. Dolžina nevgrajenega vložka naj bo zaradi vzmetne sile približno 40% krajša od prvotne globine izvrtine na izdelku.

Zaščita proti koroziji. Vložki zaščitijo navoje proti izrabi in poškodbam v materialih, kot so Aluminij, Magnezij, Titan, Baker, Jeklo, umetne snovi in tudi drugi materiali.

Vse za popravilo navojev z navojnimi vložki najdete na tej povezavi: Popravilo navojev

Energe d.o.o.

Dostava
Dostava
Ob nakupu nad 300,00 €, vam naročene izdelke brezplačno dostavimo. Dostavo izvaja Pošta Slovenije.
Kontakt
Kontakt
Energe d.o.o., Cesta na Brdo 85 ,1000 Ljubljana

Phone 01 256 10 56
Email info@energetools.com
CreditCard
PLAČILNA SREDSTVA
Plačevanje je možno z vsemi večjimi plačilnimi karticami ali po predračunu z UPN nalogom.
Visa MasterCard Maestro American Express Paypal
Prijava na novice:
Pošlji